Meteorologistudenten

IMG_4139anstallningkort

Yes, nu har jag och Liv deltidsanställning på Meteorologisk institutt. Vi ska jobba på klimatavdelning 14 timmar i veckan med punching av observationsdata. Min station är Ålfoten och där bor det ca 200 personer idag. En gång i tiden var det en observatör som bodde där. Han började observera 1926. Jag ser fram emot att hitta något spännande om vädret eller observatören.

Skärmavbild 2013-09-09 kl. 09.44.35

Under tiden vi väntar på lådorna får vi digitalisera handskrivna observationsdagböcker in i ett datasystem. Jag har väderstationen röldal och där snöar det väldigt mycket och alltså mycket data att skriva in. Jag började på år 1927 och nu hela tre dagar senare ligger jag på år 1934. Här är ett schema som fördes av en observatör november 1929. Den första handskrivna kolumnen är antal mm nederbörd för det datumet, stjärna står för att det snöade och prick för att det regnade, r för regn, s för snö, sl för tö, näst sista kolumn är antal cm snö på backen och sista kolumn hur mycket snö som är täckt på backen.

IMG_3147_blog

 

Det kommer ganska mycket historia med dessa observatörer, vilket är väldigt spännande. T.ex min kollega fick ett brev mellan hennes papper att observatören för tillfället inte kunde observera då han låg inne på rikshospitalet för svulst i hjärnan. Detta var alltså 1930. Efter tre månader kom han tillbaka till sin station och kunde fortsätta föra väderobservationer ända fram tills hans död 1934. Det måste tilläggas att han slutade 20 dagar innan han gick bort och kanske han levde för sina väderobservationer och det ska man tacka för idag.

I sommar blir det att jobba på klimatavdelningen på Meteorologisk institutt. Vi ska som huvuduppgift packa om handskrivna observationsböcker (1950-2000) och lägga dessa i specialgjorda lådor som sedan ska arkiveras på riksarkivet. 9000 lådor i speciellt material är beställda och skickade från Tyskland men det tar ett tag igenom tullen..
DSC_0219