Meteorologistudenten
categories: Edmonton, Kanada, University of Alberta
tags:

IMG_5166  IMG_5208

I lördags paddlade vi kanot i Saskatchewan River. Maxtemperaturen under dagen var uppmätt till 26 grader. Det var rena sommarvädret, vi badade och solade. I morse när jag gick till skolan, bara två dagar senare, snöade det!

Skärmavbild 2014-09-08 kl. 21.36.07

Weather Map från The Weather Network (8 september 2014)

Ett högtryck som har placerat sig i västra Kanada har gjort att kalluft har kunnat strömma ner från norr. Kallfronten kan man se ha precis dragit förbi Edmonton där jag befinner mig.

 

Nu har det gått en vecka här i Edmonton. Edmonton är väldigt amerikanskt. Vägarna är helt raka och det finns inte ett berg så långt ögat kan nå. Saskatchewan river delar upp staden i två. Downtown, där jag bor, ligger på östra sidan och universitet på den västra. Allt är mycket större här. Beställer man en liten kaffe får man en medium och tar man en medium får man en riktigt stor. Alla kör bara stora pickup trucks.

IMG_0422

På IKEA känner jag mig som hemma!IMG_0442

Universitetsområdet är jättestort så man tappar bort sig hela tiden men det är väldigt mysigt.

IMG_5103

Min nya norska vän Guttorm som också kommer ifrån Universitetet i Oslo.

IMG_5106

Edmonton har det största köpcentret i Nordamerika. West Edmonton Mall, som det kallas, har 800 butiker, vattenpark, bergochdalbana och skridskobana. Besökarna kommer från hela världen och är tydligen 90 000 till 200 000 per dag.

IMG_5111

De hade en ganska cool symfoniorkester som spela där ljusen på bron gick i takt med musiken.

http://youtu.be/Eg0RwCkbWc4

Imorgon är skolstart. Det är lite nervöst..

Sitter på Paris flygplats. Nästa mellanlandning är Minneapolis. Skidväskan kom med! Några kilo övervikt men det gick bra ändå. I morse hjälpte snälla mamma mig med att komma ner till flygbussen och få på väskorna. Vi satte klockan på 3:45. Jag behövde inte springa till gaten som jag gjorde senast jag åkte till Kanada.

bild 1

Bild 2014-08-25 kl. 16.11

En dag kvar.. Nu har jag verkligen resfeber. Flyget går imorgon bitti kl 06:45. Det blir att ta första flygbussen dit 4:20 för att få incheckat min skidutrustning. Internet la av efter ovädret igår. Nu sitter jag på café och försöker skriva ner diverse referensnummer och adresser.

IMG_0405_skid

Skidutrustning: 2 par skidor (puder och park), stavar, pjäxor, hjälm, ryggskydd, spade, lavinsändare och sond. Kommer det med flyget?! Resfeber!

category: University of Alberta
tags:

Edmonton_skyline

Masterexamen i meteorologi är klar och nu väntas nya äventyr. Nästa stopp blir Edmonton och gå ett halvår på University of Alberta. Edmonton har ca 800 000 invånare. Edmonton ligger i inlandet och har alltså ett inlandsklimat. Inlandsklimatet gör det väldigt kallt på vintern och väldigt varmt på sommaren. Edmonton har en medeltemperatur på -12.5 grader i januari och 17.5 grader i juli, i jämförelse med Oslo som har -4.3 grader i januari och 16.4 grader i juli.

temperatur.nob

Visar genomsnittlig normal, maximum och minimum temperaturer per månad i Edmonton, Kanada. (Källa: yr.no)