Meteorologistudenten

Allt började med att utbytesstudenten fick sitt livs första flygresa. Tänk att som blivande meteorolog få se solnedgången över molnhöjd för första gången i sitt liv. Vi får ta till vara på den utsikt vi faktiskt får när vi flyger. Tänk i framtiden kanske vi inte kan flyga längre. Då sitter vi där och säger till våra barnbarn, när jag var ung.. Men å andra sidan, kanske vi åker på fältresa till Mars istället för till Andøya.

 

Vi var inte på Andoya för att studera raketer men vi fick en liten rundtur till alla de rum som folk arbetar i när det sker en raketuppskjutning.

Så, vi fick skicka upp en väderballong! En väderballong, är en heliumgasballong som med radiosond och inbyggd gps hängandes under sig kan mäta olika sorters parametrar. Radiosonden mäter temperatur, tryck och relativ fuktighet. GPS:en hjälper oss att via hur snabbt den går mellan två punkter kunna räkna ut vindhastighet och via vilket håll den förflyttar sig kunna beräkna vindriktning.

Vita boxen är radiosonden.

Här pumpas ballongen med heliumgas.

Jag håller radiosonden och Maria ballongen för att sedan släppas.

Off it goes.

 

LIDAR(Light Detection and Ranging)

Principen för lidar är att den sänder ut pulser av elektromagnetisk strålning. Ljuset sprids sen av partiklar i atmosfären. En del av ljuset sprids tillbaka (back scattering) till en mottagare som oftast är belägen vid ljuskällan. Genom att sända ut olika sorters ljus kan man få en mängd information om partiklar och parametrar i atmosfären. Några exempel på vad man kan mäta är moln, aerosoler och vind (doppler-lidar).  (Kommer med bilder)

 

Precis när vi skulle åka hem, drog ett polar lågtryck ner över nordnorge och skapade starka vindar. Trots vinden på 15 m/s och en ganska turbulent flygfärd i det lilla miniflygplanet kom vi hem utan några större förseningar.

1 comment

Malte

november 9th, 2012

Ascoolt, finns det möjlighet att ta med sin Pappa?