Meteorologistudenten

Idag har vi haft en rundvandring i området där de skjuter upp sondraketer. En sondraket är en raket som skjuts upp av vetenskapliga skäl. Den har relevanta mätinstrument och går i en kastbana. En sondraket kan till exempel mäta Aurora, norrsken. Andoya rocket range skjuter upp 0-10 raketer per år och har samarbete med bland annat ESA och NASA. Den tyngsta raketen de har skjutit upp var 7 ton och den längsta var 21 m. De har flera avfyrningsramper.

Bilder på största avfyrningsramp

IMG_3729

 Huset till avfyrningsrampen IMG_3733

Botten till avfyrningsrampen

IMG_3732

Så här ser rummet ut där det kontrollerar ifall det är rätt förhållanden innan de skjuter upp. Vinden är till exempel jätteviktig del. Så inte raketen kommer in i turbulens och åker rakt in i berget eller i ett hus.IMG_3739

I detta rum samlar de in all data som fås av den avfyrade raketen.

IMG_3747

Huvudkontoret. Här sitter huvudledaren som gör det sista beslutet om raketen ska få avfyras eller inte. Det är även en som kollar säkerheten med att inga båtar är i vägen då raketen ska skjutas. Antingen håller de koll på båtar med att båtar har AIS nummer och kan då bara ringa och be dem flytta på sig. Båtar utan AIS nummer hittar de med radar. Båtar som inte syns på radarbild, t.ex kajaker, kan hittas med att båtar kör omkring i området och jagar bort folk.IMG_3741

 

Kvällsaktivitet blev en cykeltur till Bleik

IMG_3758

IMG_3768

IMG_3798

IMG_3808

IMG_3813